Снежана Клашња у посети Каравану кампова који је кренуо кроз Србију

Датум: 05.08.2016 | Категорија: Омладина,

Помоћница министра, Снежана Клашња посетила је јуче волонтерски камп „На лепом плавом Дунаву“ у Сремским Карловцима, као један од кампова који ће млади волонтери из девет међународних волонтерских сервиса проћи кроз Караван кампова који је кренуо кроз Србију.

Караван кампова је међународна студијска посета коју организују Млади истраживачи Србије у периоду од 1. до 8. августа у оквиру програм Европске комисије Еразмус+. Представници 9 волонтерских сервиса из Чешке, Словачке, Француске, Италије, Пољске, Грчке, Шпаније и Белгије посетиће 6 од 47 међународних волонтерских кампова колико се ове године организује широм Србије у оквиру националног програма МЛАДИ СУ ЗАКОН Министарства омладине и спорта.

Караван посећује шест типски различитих кампова са традицијом, на којима се преко 120 међународних и локалних волонтера баве решавањем проблема од јавног интереса: заштита животне средине и промоција одрживог еко туризма у заштићеним природним подручјима; уређење излетишта, обележавање стаза, чишћење, уклањање прекомерне вегетације; организовање дечијег фестивала, едукација младих о безбедности у саобраћају у Крагујевцу; културни садржај и сл.

„Волонтерски допринос више од 860 младих људи из иностранства и целе Србије колико ће проћи кроз овогодишњих 47 волонтерских кампова, 605 дана и 38.000 волонтерских сати на сврсисходан начин ставља се у службу развоја локалних заједница, националног и међународног туризма, умрежавања локалних актера. Зато желим да вам се захвалим и пожелим још много заједничких волонтерских сати.“, рекла је Клашња.

Програм МЛАДИ СУ ЗАКОН Министарства омладине и спорта има за циљ стварање услова, координацију и унапређење волонтерског рада кроз функционисање платформе за деловање на локалном, окружном, националном и међународном нивоу. До сада, од 2010. године када је покренут, за шeст година реализације, кроз овај програм финансирано је 1095 омладинских ad-hoc волонтерских пројеката реализованих од стране удружења младих и неформалних омладинских група уз стручну и техничку подршку Ресурс центара широм Србије, у износу од скоро 75 милиона динара. Поред тога, до сада, организован је 41 међународни волонтерски камп и 27 омладинских радних акција уз подршку Младих истраживача Србије – Волонтерског сервиса Србије.

Назад

Архива вести