Председници савеза морају да буду и менаџери

Крај године је време за свођење рачуна, прилика да се процени и оцени рад у години која је на измаку. Министар омладине и спорта Вања Удовичић спремно оцењује рад министарства на чијем је челу, како у области спорта тако и у области омладине, говори о завршеним и недовршеним пословима које је пре дванаест месеци ставио пред свој тим, као и правцима ангажовања министарства у 2015. години.

Како оцењујете наш спорт и његове домете у 2014?

Ова година је апсолутно година спорта, рекордна по броју освојених медаља на великим међународним такмичењима. У професионалном,односно врхунском, спорту наши такмичари постигли су резултате који су нацију учинили поносном. А што се тиче аматерског и рекреативног спорта, са задовољством могу да констатујем да смо начинили добре кораке за ширење спортске базе у Србији, из које ће, с једне стране, долазити неки будући шампиони, а с друге, важније, имаћемо здравију нацију. Популаризација масовног бављења спортом је директно повезана са спортским успесима и освајањем медаља. Пример за то су велики успеси кајакаша који су том спорту, који нема широку базу, донели 300 нових почетника. И у другим спортовима остварени су одлични резултати и ова година обележена је повећањем броја деце и младих у систему спорта, што ми је, као министру, посебно важно. Сматрам да је држава, упркос тешкој ситуацији, итекако бринула о спорту и тако допринела тим резултатима, а сваки од тих успеха и наградила.

Знатна средства уложена су и у спортску инфраструктуру...

Ове године изграђен је велики број отворених игралишта и трим стаза, многи спортски објекти су реновирани, направљени су и нови широм Србије. Изградили смо атлетске стадионе у Вршцу и Крушевцу, завршен је национални гимнастички центар у Костолцу следећи стратегију децентрализације спорта, почетком 2015. године почеће градња атлетског стадиона у Новом Пазару. Завршена је прва фаза радова на Атлетској дворани у Београду, коју ће поред атлетичара користити и параолимпијци и питомци Војне академије и обезбеђена су средства за другу фазу. У спортску инфраструктуру у последњих двадесетак година није много улагано, тако да је девастирана и биће потребно још много времена да се она обнови. Ове године спортски камп Караташ и хотел „Трим” враћени су на управљање држави, под окриље Републичког заводаза спорт и медицину спорта и у току су интензивни радови на ревитализацији ова два објекта.

У 2014. Министарство омладине и спорта се изборило за рекордан буџет када је реч о неолимпијским годинама. Ове године, међутим, биће знатно мањи. Да ли ће то бити довољно за све планове, а посебно за успешно репрезентовање Србије на великим такмичењима?

Српски спорт дели судбину свог народа и државе. Ситуација у земљи и свету је таква да је штедња неопходна на сваком кораку. То неће моћи да заобиђе ни спорт. Потребно је да сви, па и спорт, изврши рационализацију трошкова и да се према буџетским средствима понаша у духу доброг домаћина. Без обзира на смањење буџета за спорт и омладину за 5.6 одсто, односно 9.3 одсто када се изузму законске обавезе попут националних спортских признања, националних награда, спортских стипендија и стипендија за младе таленте, ни омладина ни спортисти неће испаштати. Водило се рачуна да они који највише зависе од буџета и основни приоритети у спорту буду најзаштићенији. И у 2015. години бићемо одговорни као и ове године, јер не само да смо успели да обезбедимо средства за све што је било планирано, већ смо успели и да уштедимо.

Да ли то значи да корисници буџетских средстава, пре свега спортски савези, поштују финансијску дисциплину?

Готово да нико није био стопостотно дисциплинован, част изузецима, али начињен је велики напредак, санкционисане су све неправилности без изузетка и тиме је постигнут циљ да средства стижу до крајњих корисника. Не може се очекивати да се свест људи промени преко ноћи. Потребно је да челни људи спортских савеза знају да њихове функције не могу да се сведу на трошење новца који им даје држава, да морају да буду и добри менаџери и да, иако је тешко, нађу додатна средства потребна за функционисање и рад савеза. Понављам, средства која даје држава на основу постојећих критеријума довољна су за основне и суштинске потребе савеза, у које свакако спадају и припреме свих категорисаних спортиста и спреман сам да разговарам на ту тему са свима који тако не мисле.

Ове године усвојена је нова стратегија у спорту и Закон о спречавању допинга у спорту. Због чега нису завршени нови закон о спорту, односно измене и допуне постојећег, којим би се на нов начин регулисала приватизација у спорту?

Спорт је одувек нешто по чему се Србија препознаје и један је од највреднијих брендова које Србија има. То захтева велику пажњу, посебно, током израде прописа за ову област. Реч је о сету закона којим уређујемо изузетно комплексан систем спорта у нашој земљи. Рад на изради измена и допуна закона о спорту је у завршној фази. Управо због те сложености спорта кao и жеље да се систем унапреди и очува, након обимних и детаљних анализа и консултација, одлучено је да се приватизација у спорту уреди посебним законом. Желимо да заштитимо интерес спорта, као и његов интегритет, али и да елиминишемо све постојеће неправилности и злоупотребе овог система и функционисања у спорту. Разговарао сам на ову тему са свим релевантним представницима спорта и ово јесу заједнички закључци. Морам да нагласим да je ово комплексан процес и да Министарство омладине и спорта није искључиви носилац посла око приватизације већ је то заједнички посао, првенствено са Министарством привреде које је надлежно за све поступке приватизације. Министарство спорта свакако јесте партнер у том послу у делу који се односи и на указивање и препознавање специфичности система спорта и проналажења најадекватнијег модела. План је да радна група у првом кварталу заврши Нацрт закона о приватизацији у спорту. Од свих спортских субјеката очекујем подршку не само за доношење закона, већ и за спровођење трансформације и професионализације клубова. Само заједничким снагама можемо, да после деценија бежања од овог поступка и сређивања система спорта, првенствено у погледу финансирања, дођемо до резултата. То није лако постићи, да јесте не би све сачекало ову Владу.

Влада и Министарство су учинилисве што су могли

Верујем да ће време показати да је одлука МОК да призна такозвану државу Косово била лоша за међународни спорт, јер су нејасни критеријуми омогућили подлогу за спровођење политичких одлука. Видећемо и како ће се МОК у будућности понашати у другим сличним ситуацијама. Иако смо се последње две године активно ангажовали на овом питању ниједног тренутка нисмо желели да спречимо спортисте с Косова да се такмиче. Влада је заједно са Министарством омладине и спорта, Министарством спољних послова и Канцеларијом за Косово и Метохију учинила све што је било у нашој моћи, а исто тако учинићемо све и да не дође до нежељених догађаја приликом сусрета наших спортиста и спортиста Косова – сматра министар омладине и спорта.

Похвале Европске комисије

Министарство омладине и спота је веома одговоран ресор јер је министарство младих, а брига о омладини је у надлежности и других министарстава. Када је у питању омладина у 2014. уредили смо систем што није био ни мали ни лак задатак. Добили смо похвале Европске комисије за све што смо урадили, а, што је још важније, млади у Министарству данас виде и препознају подршку и партнера. Завршили смо стратегију за младе од 2015. до 2020. и послали ресорним министарствима на мишљење. Много смо урадили на преквалификацији и едукацији младих, посебно када је реч о дефицитарним занимањима. Веома нам је важан уговор са НИС-ом, на основу којег је 90 младих људи добило посаo, за које је конкурисало чак 250 заинтерсованих. Тај посао настављамо и са другим компанијама јер је запошљавање младих наш главни циљ– истакао је Вања Удовичић.

Извор: Политика

Top