Pomoćnica ministra za omladinu, Snežana Klašnja prisustvovala otvaranju karavana „Duh mladosti“ u Zrenjaninu

Pomoćnica ministra za omladinu, Snežana Klašnja prisustvovala je otvaranju edukativno-sportskog događaja - Karavana „Duh mladosti“ koji je 8. jula u Zrenjaninu krenuo u obilazak 33 opštine/grada u Srbiji u cilju promocije dualnog obrazovanja, značaja besplatnog i redovnog vežbanja i promocije zdravih stilova života među mladima.

Ministarstavo omladine i sporta je finansijski podržalo projekat „Duh mladosti – Spirit of Youth” koji realizuje Omladinska organizacija „Nastavi tradiciju“ kroz konkurs za sprovođenje ciljeva Nacionalne strategije za mlade, a projekat je posebno usmeren na unapređenje saradnje na lokalnom nivou, gde će se okupiti preko 20.000 studenata, srednjoškolaca, aktivista, mladih kroz zajedničko organizovanje akcija informativnog, edukativnog, sportskog sadržaja.

„Primena dualnog obrazovanja i razvoj preduzetničkih kompetenci znači da će mladi imati bolje uslove za zapošljavanje i da će njihova znanja biti praktična i brže primenljiva, povezana sa zahtevima tržišta rada. Akcenat u sprovođenju Nacionalne strategije za mlade za period od 2015. do 2025. godine je upravo na unapređenju uslova i mehanizama koji pospešuju zapošljavanje, samozapošljavanje i preduzetništvo mladih, kao i profesionalno i akademsko usavršavanje mladih talenata. Pored toga, imajući u vidu da po poslednjem istraživanju o položaju i potrebama mladih koje smo radili u decembru 2016. godine, čak 30% mladih izdvaja manje od 30 minuta nedeljno za bavljenje sportskim aktivnostima, Ministarstvo omladine i sporta je prošle godine u saradnji sa 10 lokalnih samouprava i partnerima iz Antodoping agencije Srbije, Zavoda za sport i medicinu sporta i civilnim sektorom pokrenulo program u cilju promocije aktivizma i podsticanja zdravih i bezbednih stilova života pod sloganom „Iskorači i TI! Sportski. Zdravo. Bezbedno.“. Ove godine ova inicijativa će se sprovesti u saradnji sa novim jedinicama lokalne samouprave i velikim brojem partnera iz omladinskog i sportskog sektora. Među našim velikim partnerima ovog programa je upravo i ekipa mladih ljudi koji realizuju Karavan „Duh mladosti“.“, izjavila je Klašnja.

Otvaranju karavana su prisustvovali i Gabrijela Grujić, savetnica ministra za dualno obrazovanje u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Davor Štefanek, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio 2016. i zvanični promoter karavan, kao i veliki broj volontera i mladih.

Top