Počela javna rasprava o Strategiji razvoja sporta

Cilj je da se do 2018. godine obezbedi široka dostupnost sporta za sve generacije, unaprede dečiji, školski i univerzitetski sport, nastavi razvoj sportske infrastrukture i podigne broj vrhunskih sportskih dostignuća, naročito na Olimpijskim igrama.

„Pored promena koje nas čekaju, posvećenost sportu u Srbiji ostaje nepromenjena - vođenje, omogućavanje i investiranje u ovaj sport. Bilo je mnogo uspeha za proslavu u vrhunskom sportu, a najveći uspeh je omogućiti deci da pređu put od učesnika u sportu, u školi, u klubu,do budućih osvajača medalja, omogućiti ženama, osobama sa invaliditetom i starima da budu aktivni“, kazao je Peruničić predstavljajući Strategiju.

Prema njegovim rečima, u koordinaciji sa sportskom javnošću, tražiće se načini da se unapredi učinak lokalnih samopuprava čiji je zadatak da omasovi sport u školama i transparentnije podržava klubove na svojim teritorijama. „A to podrazumeva iznalaženje načina da se poveća broj sportista izvan tradicionalne klupske strukture, sa posebnim osvrtom na promene životnih prilika i potreba mladih. Treba raditi na omasovljenju sportskih događaja, zainteresovati sponzore, donatore, imati sluha za nove sportove od posebnog značaja za mlade. Treba pomoći sportskim organizacijama da postanu u većoj meri tržišno sposobne, da razvijaju menadžerske sposobnosti u pogledu planiranja i razvoja“, kazao je Peruničić.

Očekovani rezulati su da do 2018. godine u Srbiji 70 odsto dece školskog uzrasta učestvuje u organizovanom sportu najmanje 3 sata nedeljno, da 40 odsto odraslih učestvuje barem jednom nedeljno u sportu i rekreaciji, osvajanje većeg broja medalja na velikim takmičenjima, posebno na Olimpijskim igrama, kao i postepeno uspostavljanje sistema samoodržiovsti sportskih organizacija unapređenjem i jačanjem partnerstva između sportskog i poslovnog sektora.

Nakon Sombora, javne rasprave će biti održane i u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu.

Top