Отворено Европско првенство у мачевању у Новом Саду

Министар омладине и спорта Вања Удовичић, са председником Европске мачевалачке федерације  Станиславом Поздњаковим, генералним секретаром Међународне федерације мачевања Емануелом Кациадакисом и председником Мачевалачког савеза Србије Дејаном Руским, отворио је Европско првенство у мачевању за сениоре које се одржава у Новом Саду, од 16. до 21. јуна 2018. године. 

„Србија ће бити, сигуран сам, још једном сјајан домаћин свим такмичарима, њиховим навијачима, званичницима европских земаља федерација и оправдати поверење које нам је указано. Посебан је понос, али и одговорност бити домаћин за 44 земаље Европе и захваљујем се свима на труду и енергији коју су уложили како би ово првенство померило стандарде и сви учесници и посетиоци имали најбоље услове. Желим пуно среће свим такмичарима, а надам се да ће поред спортских витешких борби које доноси мачевање, и спортских успеха, сви који су дошли у Нови Сад понети најлепше успомене из Србије, земље спорта. Из личног искуства знам да српски такмичари имају посебан однос и одговорност према наступима пред својим навијачима, на свом терену, у својој земљи и од срца свима желим да постигнете најбоље резултате у фер борби. Нека победе најбољи, а сви уживајте у овим сјајним данима пред нама, у свему што доноси ово такмичење и у свему што Србија јесте, а јесте земља сјајних домаћина, отвореног срца у којој се спорт воли и слави“, рекао је министар Удовичић.

 „У име Европске мачевалачке конфедерације, желим вам добродошлицу на Европско првенство у мачевању за сениоре, 2018. године у Новом Саду. Наредних шест дана бићемо сведоци, моћи ћемо да уживамо у борбама највећих европских мајстора мачевања“, истакао је председник Европске мачевалачке конфедерације Станислав Поздњаков.

„Име Новог Сада значи нови засад и ово је више него одговарајући назив за Међународни мачевалачки савез и догађај којем присуствујемо, јер нам је жеља да посадимо нову садницу интересовања за овај спорт“, рекао је генерални секретар Међународне федерације мачевања Емануел Кациадакис.

Председник Мачевалачког савеза Србије Дејан Руски се захвалио свима на подршци у организацији такмичења и рекао да је ово први пут да се сениорско првенство Европе у мачевању организује код нас и представља највећу организацију такмичења у мачевању до сада реализовану на територији Србије.

Партнери у организацији догађаја су Министарство омладине и спорта, Град Нови сад и Покрајински секретаријат  спорт.

На Европском првенству учествује од преко 400 такмичара из 45 земаља Европе. Међу такмичарима се налазе и вишеструки Олимпијски и Светски шампиони.

Такмичење се одржава у све три дисциплине: мач, флорет и сабља, мушкарци и жене, појединачно и екипно. Србију ће представљати 21 такмичар у свим дисциплинама, појединачно и екипно.

Top