„Otpakovani“ kulturni paketi  dvanaest kancelarija za mlade u Srbiji

Datum: 27.02.2015 | Kategorija: Omladina,

Na završnom događaju projekta “Otpakivanje“  u Domu omladine  u Beogradu dodeljena je  nagrada Kancelariji za mlade iz Priboja, koja je po izboru stručnog žirija i glasača na društvenoj mreži Fejsbuk  napravila najbolji kulturni paket, odnosno kreativan izraz odlika svoje lokalne zajednice. Nagrađena je i Jovana Ostojić za priču "Kad se mladi igraju rata" koju je napisala u okviru projekta.

Ovom prilikom, mladi su pozvani da iskažu šta za njih znači različitost i okarakterisali su je kao normalnu pojavu, umetnost, bogatstvo, poštovanje i jedinstvenost.

 “Različitost nam omogućava da upoznamo drugačije od sebe i proširimo vidike”, jedna je od poruka ispisanih na belim panoima u holu Doma omladine Beograda.

 “Različitost je negovanje mišljenja upkos komforu”, definicija je jednog od učesnika.

Pomoćnica ministra za omladinu Snežana Klašnja rekla je da je „Otpakivanje“ primer ostvarivanja Nacionalne strategije za mlade u praksi. Kako je navela, projekat je posebno vredan jer je omogućio da mladi širom Srbije upoznaju jedni druge, iskažu potencijale, razbiju predrasude i da se gradi kultura mira i tolerancije i stvori mogućnost za stvaranje novih projekata.  Ona je  obavestila prisutne da je istog dana, 27. februara,  Vlada usvojila novu Nacionalnu strategiju za mlade za period od 2015. do 2025.

Zamenica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Ljiljana Lončar rekla je da se često dešava da su mladi netolerantni i da je odgovornost čitavog društva da to ne bude tako. Ona je istakla da tolerantan ne znači biti popustljiv jer tolerantni drže do svog mišljenja, ali poštuju tuđe.

 Koordinatorka projekta Nevena Nikolić rekla je da je cilj završnog događaja da mladi predstave kreativne sadržaje koje su stvorili kroz angažovanje dugo godinu dana, što je nazvano završno "Otpakivanje". Takođe je kao najzanimljiviji rezultat projekta izdvojila predstavu "Kuća velikog rata" koja je izvedena u Beogradu u okviru završnog događaja, pošto je prethodno igrana u još pet gradova u Srbiji. Nikolićeva je ukazala, međutim, i na specifičnost rada sa mladima, jer je reč o otvorenom procesu u kojima mladi dobijaju priliku da se izraze kako žele.

Projekat "Otpakivanje" realizovali su Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava Jukom, Centar za pozorišna istraživanja ApsArt i Medijski centar Beta uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji i stručnu pomoć Ministarstva omladine i sporta.

Nazad