Министарство спорта Републике Србије доделило стипендије спортистима за 2024.

Министарство спорта Републике Србије је успоставило свеобухватан приступ за идентификацију, неговање и развој врхунских талената и спортиста наше земље, а један од важних корака у томе су и стипендије које Министарство спорта сваке године додељује младим, талентованим, али и потврђеним српским спортским асовима.

Ова стратегија не само да нам омогућава да негујемо јаку и широко засновану спортску заједницу, већ такође пружа могућности да младим талентима понудимо пут да развију своје вештине и потенцијално представљају нашу земљу као национални спортисти на највећим шампионатима планете.

У “Палати Србија” 4. јуна 2024. Министарство спорта и домаћин министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић организовало је свечано потписивање Уговора о одобравању стипендија спортиста за 2024. годину, којим пружа подршку и препознаје врхунске младе перспективне спортисте.

“Стипендирање врхунских спортиста аматера је системска подршка да се развијају и даље напредују у свом путу ка врхунским спортским постигнућима. Овакав вид подршке не само да пружа неопходну финансијску помоћ спортистима, већ и промовише спортске вредности, здравље, образовање и социјалну инклузију, чиме доприноси општем напретку и просперитету друштва. За 2024. додељујемо укупно 418 стипендија за које ће Влада Републике Србије издвојити 547.228.512,00 милиона динара. Спортисткиње и спортисти су постизањем врхунских резултата категорисани у три групе и то: 136 спортиста су категорисани као заслужни спортисти па ће тако годину дана примати стипендију од 142.639,00 динара на месечном нивоу-нето, 127 као спортисти међународног разреда  примаће стипендију од 95.093,00 динара, а 155 националног разреда ће примати стипендију од 73.961,00 динара. Честитам спортисткињама и спортистима као и њиховим тренерима на постигнутим резултатима уз наду да ћете ове и наредних година бити још бољи и успешнији на домаћој и међународној спортској сцени” – истакао је у говору на свечаности у “Палати Србија” министар спорта Зоран Гајић.

Министарство спорта покренуло је и читав низ активности од којих је министар Гајић навео следеће:

“Покренули смо иницијативу за формирање Националног савета за спречавање негативних појава у спорту који ће као свој први задатак понудити Влади Републике Србије , а касније и посланицима у Народној скупштини два закона о ратификацији Конвенција Савета Европе и који се односе на заштиту интегритета у спорту и борби против насиља на спортским приредбама. Ове недеље ћемо формирати више Радних група које ће имати задатак да раде на изменама и допунама Правилника којима ћемо кренути у подизање капацитета спортских организација и то првенствено кроз организовање едукација спортских радника и кроз полагање стручних испита где ће сви они који раде у Националним гранским савезима, територијалним савезима, клубовима који се такмиче у националним лигама морати да прођу кроз ову едукацију и полагање стручног испита. Вршићемо измене и допуне Правилника о одобравању и финансирању програма којима се остварује општи интерес у области спорта, а формираћемо и Радну групу која ће израдити нову Стратегију развоја спорта са припадајућим Акционим планом и то за период 2025 - 2035. То даље значи да ћемо се веома често виђати на терену где ћемо расправљати и заједно мењати и унапређивати постојећа подзаконска акта, мењаћемо постојећи Закон о спорту и коначно заједно ћемо израдити нову Стратегију развоја спорта за период 2025 - 2035 године” – рекао је министар Гајић.

Пред нама су и Олимпијске игре у Паризу.

“Приоритет у овом периоду јесу и завршне припреме и учешће наше делегације на Олимпијским играма у Паризу где су циљеви и очекивања високи. У овом тренутку имамо већи број квалификованих спортисткиња и спортиста него на Олимпијским играма у Токију 2021. године а надамо се и већем броју медаља. Велика мотивација свакако јесте и награда за освојену златну медаљу која, на иницијативу председника Александра Вучића, сада износи рекордних 200.000 евра што је скоро три пута више него на претходним Олимпијским играма. Све у свему очекује нас веома интезиван рад и много активности па се надам да ћете бити ту са нама и уз нас да заједно пробамо да успоставимо још стабилнији систем спорта и системску подршку од оних перспективних, преко талентованих до врхунских спортисткиња и спортиста али и подршку за унапређење и осталих интегралних делова физичке културе; рекреације, која обухвата све генерације, особе са инвалидитетом, старију популацију и физичког васпитања, чиме  бринемо о нашим најмлађима, о нашој будућности” – закључио је министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић.

Свечаности су присуствовали министри Татјана Мацура, Томислав Жигманов и Хусеин Мемић, председник ОКС Божидар Маљковић, председници и представници спортских савеза наше земље, високи званичници спорта у Србији, као и прослављени спортисти, тренери, селектори репрезентација. У препуној сали “Србија” химну наше земље извео је хор Чаролија, а затим и нумеру “Бавите се спортом”.  У име стипендиста скупу се обратила млада српска и светска звезда атлетике Ангелина Топић  која је истакла да је част и привилегија данас бити спортски стипендиста у Србији и бранити боје наше земље.

Top