Ministar Udovičić ostvario brojne bilateralne sastanke na 8. EKOSOK forumu u Njujorku

Brojni sadržajni i korisni sastanci delegacije Srbije sa resornim ministrima iz celog sveta tokom prvog dana u sedištu Ujedinjenih nacija na 8. forumu EKOSOK; učesnik konferencije i organizacija OPENS iz Novog Sada - Evropske prestonice mladih 2019.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić prisustvovao je konferenciji prvog dana 8. međunarodnog EKOSOK (ECOSOC) foruma mladih u sedištu UN u Njujorku i održao niz sadržajnih i konstruktivnih bilateralnih sastanaka sa predstavnicima resornih ministarstava i stručnjacima iz celog sveta. Ovogodišnji EKOSOK forum mladih održava se pod sloganom „Mladi: Osnaženi, uključeni i jednaki” i posvećen je ulozi mladih u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja (smanjenju siromaštva, posledica klimatskih promena i nejednakosti među ljudima.

Ministar Udovičić se susreo sa predsednicom Generalne skupštine UN Marijom Fernandom Espinosom, predsednikom Federalne agencije za mlade Rusije Aleksandrom Bugajevim, državnom ministarkom kulture, društvene zajednice i omladine Singapura Sim An, ministrom omladine i sporta Azerbejdžana Azadom Rahimovim, ministarkom omladine Ujedinjenih Arapskih Emirata Šamom al Mazrui, kao i zvaničnicima Paragvaja, Dominikanske Republike, Sijera Leonea i Liberije – tom prilikom razgovarao je o ulozi Srbije i njene omladine u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja, produbljivanju odnosa između zemalja kroz još delotvornije sprovođenje postojećih razmatranju i zaključivanju novih Memoranduma o saradnji u oblastima omladine i sporta, uz razmenu znanja i iskustava dobre prakse iz resornih oblasti.

“Veoma sam srećan što sam se iz prve ruke uverio da je Srbija poštovana kao aktivni učesnik Foruma i kao zemlja koja radi posvećeno na poboljšanju položaj mladih i njihovom značajnijem uključivanju u društvene tokove. Forum u potpunosti ispunjava svoju misiju i drago mi je što sam imao priliku da razgovaram sa brojnim kolegama i stručnjacima, da razmenimo iskustva i da ustanovimo tačke na osnovu kojih ćemo graditi još čvršću saradnju, prevashodno kroz Memorandume o saradnji u oblastima omladine i sporta“, izjavio je ministar Udovičić.

“Ponosan sam na činjenicu da našu zemlju u Njujorku predstavljaju i mladi iz organizacije OPENS u ime grada Novog Sada, evropske prestonice mladih za ovu godinu. Sa ponosom konstatujem i da je Srbija među prvima formirala telo za sprovođenje Ciljeva održivog razvoja (poznati i kao Agenda 2030) - i u saradnji sa Populacionom fondom Ujedinjenih nacija organizovala nacionalnu konferenciju o ciljevima održivog razvoja pod nazivom 'Gde su mladi u Agendi 2030?' Mladi jesu i biće ključni nosilac pozitivnih društvenih promena kojima zajednički stremimo,“ istakao je ministar Udovičić.

U utorak je na programu i zvanično obraćanje ministra Udovičića svim članovima skupa u okviru okruglog stola foruma pod nazivom „Investicije u razvoj omladine – finansiranje i drugi načini implementacije“.

 

Top