Ministar Udovičić održao bilateralne sastanke u Njujorku

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić tokom prvog dana 7. ECOSOC (Ekonomsko - socijalni savet Ujedinjenih nacija) omladinskog foruma UN u Njujorku održao je niz bilateralnih sastanaka  na marginama foruma.

Sa ministrom za omladinu i sport Bugarske Krasenom Kralevim, ministar Udovičić razmenio je iskustva o radu u oblasti omladinske politike i sporta. Dva ministra su se dogovarala o mogućnostima saradnje u oblasti omladine koja se ostvaruje preko IPA Prekograničnog programa saradnje Bugarska‒Srbija 2014-2020, kao i o tome kako da se saradnja između omladinskih udruženja proširi i na ostale regione.

Ministar Udovičić održao je bilateralni sastanak sa Katalin Novak, državnom sekretarkom za porodicu i omladinu  Mađarske, sa kojom je razgovarao o velikom značaju dobrih bilateralnih odnosa, unapređenju saradnje u svim oblastima omladinske politike kao i potencijalnim projektima prekogranične saradnje. Tokom sastanka razmenjena su iskustva  o dobrim primerima programa podrške za podsticanje preduzetništva mladih u svim delatnostima.

Sa ministarkom za ribolov, jednake mogućnosti i nordijsku saradnju Danske,  Karen Eleman, ministar Udovičić  je razmenio pozitivna iskustva o rezultatima rada u omladinskom sektoru, a dva ministra su razgovarala i o budućoj saradnji koja može da se realizuje kroz kampove, aktivnosti udruženja mladih izviđača kao i kroz razmenu studenata.

Udovičić je tokom prvog dana Foruma imao bilateralni sastanak sa Imamom Nahravijem, ministrom za omladinu i sport Indonezije, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti omladine i sporta i mogućnostima saradnje u omladinskom turizmu jer kod nas postoje volonterski kampovi i festivali gde njihovi mladi mogu doći da upoznaju omladinsku politiku, kulturu i tradiciju Srbije.

Tokom dana ministar Udovičić je održao sastanak Havijerom Doradom Sotom, direktorom Instituta za mlade Španije sa kojim je razmenio iskustva oblasti omladinske politike i razgovarao o mogućnostima buduće saradnje, i sa ambasadorom  Izraela pri UN Danijem Danonom.

Na kraju prvog dana boravka u Njujorku delegacija Ministarstva omladine i sporta, koju predvodi ministar Vanja Udovičić, posetila je izložbu „Jasenovac- pravo na nezaborav“ u Ujedinjenim Nacijama, koja je otvorena u okviru obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust. Izložbu su organizovali Institut za holokaust iz Izraela i Institut za Jasenovac iz Njujorka, uz podršku ministarstava spoljnih poslova Srbije i Izraela.

Top