Konferencija o povezivanju mladih na zapadnom Balkanu

U organizaciji Misije OEBS u Srbiji, u Beogradu je 13. i 14. decembra održana konferencija  „Regional Connectivity & Millennials”, posvećena povezivanju mladih na zapadnom Balkanu.

Skup su svečano 14. decembra otvorili šef Misije OEBS u Srbiji, ambasador Oricio i pomoćnik ministra za omladinu, Snežana Klašnja.

U svom obraćanju, pomoćnica ministra se zahvalila domaćinu na dosadašnjoj saradnji koja je uspostavljena i u omladini i u sportu, uz isticanje da je implementacija projekta povezivanja omladinskih aktera iz Albanije i Srbije, uz podršku OEBS, uključivanje ministarstava za mlade dve države i u partnerstvu s krovnim omladinskim udruženjima, zaista započeta u pravom momentu, imajući u vidu i proces osnivanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih na zapadnom Balkanu i nastojanje Ministarstva omladine i sporta da se unapredi segment regionalnog umrežavanja mladih.

Dodatna vrednost projekta „Podsticanje regionalnog povezivanja između omladinskih aktera Srbije i Albanije”, koji je realizovan 2016. i 2017. godine kojim su se mladi iz dve države učili digitalnim veštinama, pripremom, upravljanjem i sprovođenjem projekata i kojim je kreirana onlajn platforma koja će poslužiti u procesu produbljivanja saradnje aktera u omladini između Srbije i Albanije, ogleda se i u doprinosu sprovođenja Memoranduma o razumevanju o omladinskoj politici između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije koji je zaključen 2014. godine.

Na konferenciji učesnici su kroz panel sesije imali priliku da diskutuju o tome ko su milenijalci, digitalnoj pismenosti mladih, kako unaprediti povezivanje mladih u regionu, ali i da se upoznaju s projektima koje su mladi iz Srbije i Albanije u prethodnom periodu sproveli uz finansijsku podršku OEBS.

Top