Клашња: Министарство омладине и спорта посвећено заштити деце од насиља!

Датум: 20.04.2015 | Категорија: Омладина,

Округли сто на тему унапређења заштите деце од насиља, одржан је данас у Београду, уз поруку да ће бити израђена нова Стратегија за превенцију и заштиту деце од насиља.

Отварајући скуп, помоћник министра омладине и спорта Снежања Клашња је подсетила на посвећеност министарства заштити деце од насиља, и додала да се у сарадњи са међународним партнерима, подржавају и спроводе пројекти превентивног и информативног деловања. Обраћајући се учесницима, она је нагласила да Национална стратегија за младе за наредни десетогодисњи период има посебан стратешки циљ који се односи унапређење услова за развој безбедносне културе код младих, а деца су и млади узраста од 15-18 година.

"У информативним и превентивним активностима примењује се метод вршњачке едукације, јер поред породице, школе и друштва у целини, управо деца имају највећи утицај једна на другу", истакла је Клашња.

Према њеним речима, једино интерсекторски приступ институција државе и заједнички рад са локалним самоуправама, невладиним организацијама и међународним партнерима може донети резултате у заштити деце од насиља, и као примере добре праксе навела је да је Министарство омладине и спорта заједно са другим органима, јединицама локалне самоуправе и невладиним сектором раде на реализацији Кампање против говора мржње на интернету, коју је покренуо Савет Европе, да је са Центром за права детета израђен Модел протокола за заштиту деце и младих од насиља у рекреативним и спортским активностима, да су млади амбасадори ОЕБС-а припремили Акциони план за безбедност младих као и да је МОС активно и у реализацији пројекта који је рађен под покровитељством УНИЦЕФ-а ,,Школа без насиља”.

“Министарство омладине и спорта сваке године финансира више пројеката удружења грађана и јединица локалне самоуправе усмерних ка превенцији насиља и стварању сигурног окружења за децу и младе”, закључила је помоћник министра Клашња.

Организатори Округлог стола на тему унапређења система заштите деце од насиља су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и УНИЦЕФ у Србији, а осим њихових, у свечаном отварању су учествовали и представници Министарства правде, Министарства здравља, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства омладине и спорта.

Осим да се да осврт на помаке ка унапредјењу заштите деце од насиља, скуп је представљао прилику и да се стави акценат на конкретне кораке предузете у систему здравствене и социјалне заштите, образовања и у политици према младима, а главни циљ био је да се идентификују приоритети рада у наредном периоду као основа за израду Стратегије за заштиту деце од насиља.

Назад

Архива вести