Црвени крст Србије прославио је 147. година од оснивања

У свечаној сали Црвеног крста Србије уприличена је свечаност поводом 147. година од оснивања ове хуманитарне организације. Прославу је отворио председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић  којој су присуствовале бројне високе званице, међу којима и министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић и држани секретар Марко Кешељ. Присутнима су се обратили шефица регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста Јелена Стијачић, министарка здравља проф. др Даница Грујичић, министар спорта Зоран Гајић, министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, помоћница у Министарству за бригу о породици и демографију Јасмина Пекмезовић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миомир Ђорђевић.

“Важност Црвеног крста не може се проценити. Организација која се поноси тиме што помаже другима без обзира на то где се налазе, без обзира на расу или веру. Организација која обезбеђује основне потрепштине људима када немају где да се обрате. Рад Црвеног крста вам омогуц́ава да видите свет из потпуно нове перспективе. Један од начина на који Црвени крст прави разлику је подизање свести о невољи других. Многи људи су једноставно заборављени. Они не добијају ниво пажње који заслужују, а као резултат тога, помоц́ која им је потребна није доступна. Знамо и за дирљиве приче храбрих волонтера који су пружали хитну помоћ на првим линијама фронта. Те ствари праве разлику. Све то је Црвени крст, све то и много више. Српско Друштво Црвеног крста је основано је 25. јануара, по старом, а 6. фебруара, по новом календару, 1876. године у Београду, у згради Београдске Грађанске Касине на Студентском тргу. Данас, са преко 60.000 волонтера, 130.000 чланова и 700 запослених у градовима Србије, они су тиха снага друштва, анонимни хероји који мењају животе људи.Лјуди волонтирају из разних разлога. Било да се ради о развоју нове вештине, попуњавању ЦВ-ја, враћању заједници, доприносу циљу до којег вам је стало, или једноставно зато што желите да помогнете другима и направите разлику, разлози за волонтирање се разликују у зависности од особе. Шта год да је разлог, волонтирање долази у многим облицима. Важно је пронац́и праву прилику која пружа смислен рад и која вам прија. Рад у Црвеном крсту даје сврху, волонтирање повећава самопоуздање, и да, чини нас срећним. Желим вам да наставите своју мисију, да као и претходних 147 година будете са својим народом, пружајући руку онима којиме је потренба помоћ, утеха, топла реч, нада. Нема дуговечнијег односа него овог који је Црвени крст изградио са заједницом. Хвала вам на свему што радите. Живела Србија!“ – рекао је министар спорта Зоран Гајић.

На свечаности је представљен  и волонтер  Црвеног крста Марко Чикарић, учитељ из Прокупља, добитник Виртус награде за филантропију и овогодишње Светосавске захвалнице. Он је учитељ у малој школи у Товрљану и познат је по томе што је увек спреман да помогне свима којима је помоћ потребна. Своје ђаке Марко колима скупља, довози у школу и враћа их кући после наставе. У част обележавања 100 година од кошарке у Србији, када је представник Црвеног крста из Америке донео прву кошаркашку лопту у Србију, учитељу Марку државни секретар у Министарству спорта Марко Кешељ уручио је и кошаркашку лопту како би наставио код својих ђака да шири љубав према овом спорту.

Top