Боровчанин: Снага омладинског волонтеризма

Имајући у виду улогу и огроман допринос омладине у помоћи становништву угроженом мајским поплавама, као и настојање Министарства омладине и спорта да у сарадњи са партнерима и младима пружи свој допринос у санацији, подстицању активизма, волонтеризма и хуманости код младих, ове године програм „Млади су закон“ прилагођен је насталој ситуацији.

257 волонтерских група широм Србије добило је прилику да промовише солидарност и хуманост, помаже у акцијама санације последица поплава, уређује места и ствара услове за квалитетно провођење слободног времена младих, учествује у акцијама заштите животне средине, јача међугенерацијску сарадњу, разумевање, толеранцију...

„Млади су током мајских поплава показали да су највећи ослонац државе у тешким ситуацијама и што је веома битно, та њихова посвећеност још траје. Управо због тога је Министарство омладине и спорта организовало 15 волонтерских радних акција и десет међународних кампова у 25 поплављених општина, у којима млади волонтери помажу да се животи људи којима су поплаве уништиле домове врате у нормалу. Акције су усмерене ка помоћи становништву, школама, домовима здравља и другим установама“, рекао је државни секретар за омладину Боровчанин и додао да су у сваком граду организоване групе од двадесетак волонтера, који су током седам до десет дана трајања кампа, уз учествовање у помоћи обнове земље, преко дана имали организавана предавања и радионице, а у вечерњим сатима и забавни програм под називом „Лето за младе“.

Државни секретар је нагласио да су се волонтери одмах ставили на располагање држави, због чега је жеља државе да тај њихов труд буде препознат.

„Омладина се тако на један системски начин укључила у подршку оним људима који су претрпели штету од поплава, и ми тежимо ка томе да овај вид волонтирања постане и званично вреднован, за шта ћемо се залагати приликом доношења будућих законских решења у сарадњи са ресорним министарствима“, истакао је Боровчанин.

Сви пројекти се реализују у периоду од 12. августа до 1. новембра 2014. године, а у оквиру  обележавања Међународног дана волонтера, 5. децембра најуспешнијим волонтерским иницијативама ће бити додељене и награде.

Top