50 mladih dobija posao u NIS-u

Ministar Udovičić izjavio je da je zapošljavanje mladih prioritet Vlade Srbije, imajući u vidu da je dve petine mladih ljudi bez posla. „Ministarstvo omladine i sporta uspostavlja saradnju s najuspešnijim kompanijama koje posluju u našoj zemlji, kako bismo mladima otvorili put do prvog posla. Sporazum koji smo gospodin Kravčenko i ja potpisali ima za cilj upravo zapošljavanje mladih u Srbiji. On je kruna dosadašnje saradnje Ministarstva omladine i sporta i omogućiće mladima iz zanimanja koja su potrebna NIS-u da se zaposle i žive od svog znanja i rada u Srbiji“, rekao je Udovičić.

Ministarstvo omladine i sporta i „NIS-Gaspromnjeft“ uspostavili su uspešan model saradnje kroz projekat zapošljavanja mladih u deficitarnim oblastima tržišta rada. Pedeset mladih ljudi, koji uspešno prođu obuku za zanimanja neophodna NIS-u, dobiće posao u toj kompaniji. Ovaj pilot-projekat, koji je počeo 1. decembra, obuhvata obuku za 20 zavarivača i 30 tornjaša. U Zrenjaninu, gde se obuka održava, odziv zainteresovanih je bio jako veliki, što upućuje na potencijal za nastavka saradnje i naredne godine.

Prema rečima ministra omladine i sporta, saradnja Ministarstva i NIS-a je model kojim se pokazuje da je moguće prevazići problem neusklađenosti obrazovnog sistema sa tržištem rada.

„Očekujemo da ovaj projekat zaživi i da naredne godine obuhvati više mladih, s obzirom na velike kadrovske potrebe NIS-a. Saradnja koju Ministarstvo omladine i sporta ima sa kompanijom NIS je dokaz da, kada se uspostave pravi odnosi s privredom, zapošljavanje mladih i građenje karijere u Srbiji jeste moguće“, poručio je ministar.

Top